Cookies

Wij gebruiken cookies om uw ervaring op deze site te verbeteren. Meer info vindt u in onze privacy policy

Jacht

Jacht

Beste jachthond, begeleider,

Zoals jullie merken is dit de afdeling jachthonden opleiding van de Grasheidse hondenvereniging. Onze groep trainers hebben jaren ervaring in het tracken met de honden en op de jachtwedstrijden met talrijke grote successen. Uit liefde en toewijding voor de jachthond is het onze bedoeling om iedereen hierin te assisteren met als doel een gehoorzame jachthond af te leveren en ook tijdens de jacht met respect voor het wild en de hond correct te kunnen werken. Ben je jager, tracker in de jacht, of wil je gewoon de eigenschappen van een jachthond aan het werk zien? Dan ben je bij ons zeker aan het juiste adres. Het enige wat we vragen is dat er inzet en toewijding getoond wordt tijdens en na de lessen.

Jachtopleiding is geen gehoorzaamheidstraining. Hiervoor verwijzen we jullie graag door naar onze collega's. Het is dus belangrijk dat je voor jezelf de keuze maakt wat je met je hond wil doen. We starten zeer vroeg met bepaalde jachtgerelateerde oefeningen en later starten met je hond zal nefast zijn voor je latere opleiding.

Maakt je hond deel uit van één van de volgende rassen, dan ben je welkom om deel te nemen aan onze opleiding.

 • Retrievers
 • Staande honden
 • Spaniels

Waterwerk

Tijdens de zomer werken wij ook aan waterwerk. Er zal individueel meegegeven worden wanneer de hond er klaar voor is. Dit zijn honden die reeds 'vast' en 'los' kunnen.

Pups / beginnende honden

Leeftijd: tussen 4 en 5 maand (als ze al hun inentingen hebben gehad) adviseren we om te starten. Oudere honden zullen aan de basisproeven jacht onderworpen worden voordat zij kunnen toetreden tot de opleiding.

In deze groep komen alle startende honden aan bod. Hier leggen we de basis voor de verdere opleiding. De basisoefeningen die we hier behandelijn zijn:

 • Ter plaatse blijven
 • Vasthouden van allerhande dummies
 • Apporteren
 • Oproepen
Ook het schotvast maken van de hond trainen we hier. Alle oefeningen lijken makkelijk, maar zijn eigenlijk een beproeving voor hond en begeleider, waarbij die laatste vaak het meeste aandacht nodig heeft.

Juniors / jonge honden

Bij de juniors gaan we een stapje verder. De basisoefeningen worden verder uitgebouwd en de afstand wordt groter bij elke oefening. De apportoefeningen worden uitdagender en de eerste stappen worden gezet richting waterwerk. Hier wordt intensief geoefend op enkele belangrijke vaardigheden zoals het onberispelijk vrij sturen en weer oproepen van de hond en apporteren. Deze zijn noodzakelijk te kennen voor je over kan gaan naar de volgende groep.

In deze klas gaat de hond voor de eerste keer in contact komen met koud wild en met dummies met pluimen en vacht. We verwachten dat de hond en begeleider op een constant niveau presteren. Zo wordt je klaargestoomt voor de Aspiranten.

Aspiranten

Bij de aspiranten wordt al de eerder opgedane kennis ten toon gesteld met moeilijkere oefeningen. Dit vraagt zowel van hond als baas een grote focus en gedrevenheid. Nieuw in deze klas is de 'zoek verloren' oefening, waarbij de hond een object moet zoeken zonder dat hij weet waar het ligt. Verder werken we met verschillende types klein wild en worden meervoudige apporteeroefeningen stapsgewijs aangeleerd.

De instructeur zal aangeven wanneer de hond constant presteerd of hij kan doorgaan naar de 'gevorderde A: Hunting' klas.

Gevorderden A: Hunting

In deze klas zijn de oefeningen een uitdaging en worden afstand steeds groter. Je krijgt er belangrijke informatie mee over werken op de wind en gaat dieper in op het gedrag van de hond. Tijdens de apporteer oefeningen wordt er een afleiding opgezet om de moeilijkheidsgraad omhoog te krikken. Een 'zoek verloren' oefening in deze klas is zonder meer indrukwekkend.

We leren de basis om de honden te dirigeren (links, rechts, vooruit) en dit op handbewegingen. Verder wordt ook de 'sleep' aangeleerd en wordt er naar de MAP proeven toegewerkt.

Gevorderden B: Wedstrijd

We gaan in deze klas nogmaals het niveau opkrikken en de oefeningen langer en zwaarder maken. Bij aporteeroefeningen gaan we met dubbele verleiding werken en een 'zoek verloren' bestaat uit twee of drie stuks en de sleepoefeing wordt een stukje uitgebreid.

De gevorderden B werken intensief op de oefeningen van de MAP proeven. Wanneer je afstudeerd heb je een totaal afgerichte jachthond die volgens de kunst van het jagen een meerwaarde bied op elke jacht.

Wat kan je hond na de opleiding B:

 • Apporteren uit het water: Er zal een stuk wild in het water geworpen worden. De hond haalt dit stuk er gecontroleerd uit en presenteert het bij de geleider.
 • Apporteren over water gecombineerd met zoek verloren: De hond zal recht een vijver moeten overzwemmen, een stuk wild gaan zoeken en dan weer tot bij de begeleider brengen.
 • Zoek verloren uit een bos of grasland: een stuk wild is verloren geschoten in een bos of grasland. De hond zal het stuk gaan zoeken en tot bij de begeleider brengen.
 • Aangeschoten wild (sleep): Er zal een geurspoor getrokken worden waar men de hond aanzet en hij zal dit spoor gaan volgen tot bij het aangeschoten wild. De hond sal dit dan tot bij de begeleider brengen.
 • Dirigeren links, rechts en vooruit: De hond zal door middel van handbewegingen de richting volgen daar waar men wil dat de hond heen gaat.
 • Meervoudige apporteer oefeningen met afleidingen: 1ste apport gaat de hond halen en vervolgens de 2de apport door middel van dirigeren. In het terugkomen met de apport valt er ergens een schot en ook die moet de hond binnenbrengen, enz...

Uit deze groep komen de toekomstige wedstrijdspelers en jagers met net dat tikkeltje meer. Wanneer je hond zich op 150m van jou bevind en jij fluit het commando dat hij moet zitten, waarna zijn ogen zich voor de jouwe bevinden zo nabij, dan ben je één met je hond. Wat een magisch gevoel!

GHV Logo
Copyright © 2023 CodeKitchen
All right reserved.
Clicky